İçeriğe geç

CEP TELEFONUNDA KAÇAK PATLAMASI 

Yüksek vergi, IMEI kayıt ücretleri ve taksit sınırı nedeniyle cep telefonu ithalatı düşerken, kaçak girişlerde büyük artış yaşandı. 2024'ün ilk 8 ayında ithalat %9,7 düşerken, yakalanan kaçak telefon sayısı son 3 yılın toplamını geçti. Uzmanlar, vergilerde makul düzenlemeler yapılmadıkça kaçak girişlerin artmaya devam edeceğini belirtiyor.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: Ekim 16, 2024 - 10:08:03 Güncelleme: Ekim 16, 2024 - 10:08:04

Türkiye’de cep telefonu piyasası, artan fiyatlar, taksit kısıtlamaları ve yüksek IMEI kayıt ücretleri nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyor. 2019’da yürürlüğe giren taksit sınırlamaları ve artan vergiler, yurda kaçak yollarla giren cep telefonlarında büyük bir artışa neden oldu. 2019’da sadece 16 bin 178 kaçak cep telefonu yakalanırken, bu rakam 2023’te 57 bin 533’e çıktı. 2024’ün ilk 8 ayında ise yakalanan kaçak telefon sayısı 127 bin 438’e ulaşarak son 3 yılın toplamını geride bıraktı. Uzmanlar, yakalanamayan kaçak telefonların sayısının ise bu miktarın çok daha üzerinde olabileceğini tahmin ediyor. Yıl sonuna kadar yakalanan telefon sayısının 200 bin sınırına ulaşması bekleniyor.

Yetkililer, “Vergi oranlarının yüksekliği ve taksit kısıtlamaları vatandaşın teknolojiye ulaşımını zorlaştırıyor. Bu da kaçak yollarla yurda sokulan cihazların sayısında patlamaya yol açıyor,” diyor. Ayrıca, daha makul vergiler ve taksit avantajlarının sağlanması durumunda devletin vergi gelirlerinin artacağı ve vatandaşın daha kolay teknolojiye ulaşacağı belirtiliyor.

CEP TELEFONU SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Kaçak girişlerdeki bu artışa karşın, Türkiye’de cep telefonu satışları ise düşüşte. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020 yılında 9 milyonun üzerinde olan cep telefonu ithalatı, 2023’te 5,1 milyona düştü. 2024’ün Ocak-Ağustos döneminde ise ithalat geçen yılın aynı dönemine göre %9,7 gerileyerek 2,9 milyon adede düştü. 

TAKSİT SINIRINDA ESNEKLİK TALEBİ

Cep telefonlarına getirilen taksit kısıtlamalarının vatandaşın teknolojiye erişimini sınırladığını söyleyen yetkililer, şu anki 12 bin TL’lik taksit sınırı, tüketiciyi düşük kaliteli ve kısa ömürlü cihazlara yönlendirdiğini, OVP’deki kur beklentileri dikkate alınarak bu sınırın 30 bin TL’ye yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir