Her 20 yaş dişi çekilmeli mi?
Ağız ve diş sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan 20 yaş dişleri, ilerleyen zamanlarda küçük büyük her yaşta bireylere farklı şekillerde sorunlar açabiliyor. Peki bu dişler her zaman çekilmeli mi? Beymer Diş Polikliniği Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Ufuk Ertan, bu konuda uzman görüşlerini açıkladı.
20 yaş dişleri, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan ve çoğu zaman ağız sağlığında sorunlara yol açan bir diş sağlığı problemlerinden biri. Bu dişlerin çekilip çekilmemesi ise bireyin ağız yapısı ve diş pozisyonuna göre farklılık gösteren bir durum. Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Ufuk Ertan, 20 yaş dişlerinin herkes için farklı bir süreç olduğunu söyleyerek, öncelikle kişinin nasıl bir tedaviye ihtiyacı olduğunun belirlenmesi gerektiğini söyledi. “Panoramik röntgen ve detaylı muayene ile dişlerin konumu değerlendirilir ve tedavi planı buna göre yapılır. Her 20 yaş dişi çekilmeye ihtiyaç duymaz, ancak olası sorunların önüne geçmek için erken teşhis çok önemlidir” dedi.
Her 20 Yaş Dişi Çekilmeli mi?
Uzman Ertan, her 20 yaş dişinin çekilmesi gerekmediğini, tamamen sağlıklı ve çene yapısına uyumlu olan dişlerin ağızda kalabileceğini ancak bazı durumlarda diş çekiminin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.“Bazı 20 yaş dişleri tamamen sağlıklı bir şekilde çıkabilir ve çene yapısında herhangi bir soruna yol açmaz. Ancak gömülü ya da yarı gömülü kalan dişler genellikle enfeksiyona, çürüğe veya diş diziliminde bozukluğa neden olabilir. Eğer diş, çene yapısına uyumlu bir şekilde çıkıyorsa ve çevresindeki dişlere zarar vermiyorsa çekilmesi gerekmez. Ancak gömülü ya da yarı gömülü dişler, enfeksiyon riskine ve diş diziliminde bozukluğa yol açmadan çekilmelidir.”
Hangi Durumlarda Çekim Gerekli?
Ertan, 20 yaş dişlerinin çekilmesinin zorunlu olduğu durumları şöyle açıklıyor: ‘Diş eti iltihabına ve ağrıya neden olan, çevresindeki dişleri iten veya çürüklere yol açan, çene yapısıyla uyumsuzluk gösteren ve ortodontik sorunlara neden olan gömülü veya kısmen çıkmış 20 yaş dişleri mutlaka çekilmelidir.”