CMK TARİFESİ ARTIRILSIN EMEĞİMİZİN KARŞLIĞI VERİLSİN
Genç avukatlar Avukatlık Ücret Tarifesi'nin yanında aynı iş için ikinci bir tarife olarak belirlenen CMK Ücret Tarifesi ile emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve yok sayıldığını vurgulayarak, yurttaşı avukatsız bırakmak anlamında CMK Ücret Tarifesi’nin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne eşitlenmesini istedi.
Denizli Barosu Gençlik Meclisi tarafından Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince görevlendirilen müdafi veya vekillere yapılan ödemelerin düşüklüğü ile ilgili Denizli Barosu’nda basın açıklaması düzenlendi. Denizli Barosu Gençlik Meclisi adına Başkan Barkın Çalık’ın yaptığı basın açıklamasına Denizli Barosu Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Kök, TBB Disiplin Kurulu Üyesi Ufuk Özdemir ile baro üyesi avukatlar katıldı.
ADİL YARGILAMANIN TEMİNATI
Denizli Barosu hizmet binası önünde yapılan açıklamada, Denizli Barosu Gençlik Meclisi Başkanı Barkın Çalık, zorunlu müdafilik kurumunun, adil yargılanma hakkının teminatı olduğunu belirterek, avukatın bulunmadığı bir sistemde adil yargılanmadan, demokrasiden, hukuktan ve adaletten bahsedilemeyeceğini ifade etti, CMK görevinin, vatandaşın hak arama özgürlüğünün teminatı olduğunu kaydetti. Zorunlu müdafilik ya da vekillik hizmeti karşılığında avukatlara Adalet ve Maliye Bakanlıkları tarafından belirlenen tarifeye göre bir ücret ödenmesinin öngörüldüğünü dile getiren Çalık şu ifadeleri kullandı:
* Avukatlık Ücret Tarifesi’nin yanında aynı iş için ikinci bir tarife hazırlanarak hukuk devleti ve eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşturan CMK Ücret Tarifesi’nin Adalet ve Maliye Bakanlığı tarafından ekonomik gerçekliğe aykırı olarak belirlenmiştir.
* Zorunlu müdafilik görevi biz avukatlar için angarya haline dönüştürülmüş, bu görevi yerine getirirken vermiş olduğumuz emeğin değeri tarafımıza teslim edilmemiştir.
* Bu durum hukuk devletine ve hukuk devletinin sarsılmaz ilkelerinden biri olan eşitlik ilkesine aykırı olarak sürdürülmeye devam edilmiştir. Bu sorunun çözülmeyişi yalnızca biz avukatların emeğinin değersiz görülmesi olarak nitelendirilemez. Bu durum aynı zamanda savunma ve adil yargılanma hakkına da gereken değerin gösterilmediğinin en büyük kanıtıdır.
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
Mesleklerinin en büyük problemlerinden birinin sistematik bir biçimde angaryaya dönüştürülmeye çalışılan CMK Hizmeti ve Ücret Tarifesi olduğuna işaret eden Çalık, “Bu problem sadece genç avukatların değil, kıdem gözetilmeksizin tüm avukatların hatta yurttaşın problemidir. Zorunlu müdafilik görevlendirmeleri kapsamında, kamu hizmeti gören biz avukatlara, emeğin karşılığı olamayacak denli düşük bir ücret ödenmektedir. Bunun kaynağı ise Adalet ve Maliye Bakanlıklarınca belirlenen ücret tarifesidir. Bu konuda ilgisi olan tüm kişilerin ve kurumların bilmesini isteriz ki, 2025 CMK Ücret Tarifesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine eşitlenmelidir. Biz avukatlar, ‘eşit işe eşit ücret talebimiz’ kabul edilene kadar haklı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Bu kronikleşmiş sorunun, yıllardır sistematik bir biçimde çözülmediğini ve çözülmek istenmediğini vurgulayan Çalık, taleplerinin görmezden gelindiğine dikkat çekerek, “Uzun süren yargılamaların varlığı düşünüldüğünde, verdiğimiz hizmetin karşılığında ödenecek ücret, yol ve yemek gibi temel masraflara dahi yetmemektedir” dedi.
Avukatların şikâyet ettiği ücret tarifesi bu yıl Ocak ayında yürürlüğe girmişti. Buna göre soruşturma evresi için görevlendirilen avukata 2 bin 292 lira, asliye ceza mahkemesi için 3 bin 930 lira, ağır ceza mahkemesi için ise 7 bin 50 lira ücret belirlenmişti.