İçeriğe geç

Denizli SMMO’dan ”bedava muhasebe” tepkisi!

Bazı esnaf odalarında başkan adaylarının, basit usulden, gerçek usûl vergilendirmeye geçen esnafın defterini bedava tutacağı vaadine tepki geldi. Denizli SMMMO Başkanı Karakuş, “Muhasebe işi düzgün yapılmazsa ağır cezalar söz konusu olabilir” uyarısı yaptı.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: Kasım 22, 2025 - 13:34:06 Güncelleme: Kasım 22, 2025 - 13:36:10

Esnaf odalarında yaklaşan seçimler başkan adaylarını proje üretmeye zorluyor. Bazı meslek gruplarının basit usulden, gerçek usule geçecek olması bu alandaki başkan adaylarını da muhasebe üzerinden vaatler bulmaya itti. Bazı adaylar, muhasebe hizmetlerinin oda tarafından ücretsiz yapılacağını vaat ediyor.

“BİR İŞ HEM ÜCRETSİZ, HEM DÜZGÜN OLMAZ”
Bu durum, Denizli Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (SMMMO) tepkisini çekti. Oda Başkanı Nuri Karakuş, yazılı açıklama ile bu vaadin pek çok cezayı beraberinde getirebileceği uyarısını yaptı. Karakuş, 1 Ocak 2026’dan itibaren basit usule tabi mükelleflerin, gerçek usulde vergiye tabi tutulacağını belirten Karakuş, “Son dönemde bazı Meslek Odaları yöneticileri veya adayları seçim vaatlerinde, gerçek usule geçen mükelleflerin defterlerinin Odalarında tutulacağına ilişkin yasal olmayan ve sonrasında mükelleflerin mağduriyet yaşayabileceği söylemlerde bulunmaktadırlar. Hatta, “ücretsiz muhasebe defterlerini tutacağız” şeklinde vaat eden Oda Başkan Adaylarını dahi görmekteyiz. Bir işin hem düzgünü, hem de ücretsizi olmaz” dedi.

“YÜKLÜ CEZALAR GELEBİLİR”
Muhasebe işlemlerinin kritik olduğunu belirten Karakuş, yanlış işlemlerin cezasının ağır olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

Muhasebe, bir işletme için kritik öneme sahiptir ve işletmeye değer katar. Muhasebe hizmeti, işin uzmanı olmayan, liyakatı olmayan ve yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılırsa işletmelerimize yanlış beyan ve bildirimlerden dolayı yüklü cezalar gelebilecektir.

KANUNU HATIRLATTI
Gerçek usule tabi mükelleflerin beyan ve bildirimlerini gönderme yetkisi, 3568 sayılı Yasa gereği yalnızca Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere aittir.

İşletmelerimiz, gerek ekonomide yaşanan darboğazdan, gerekse sektörel nedenlerle büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu mesleklere ilişkin Oda Yöneticilerinin de mesleklerinde inovasyon, yapay zeka, dijital dönüşüm, nitelikli personel gibi konulara ağırlık vermeleri mesleklerin geleceği için büyük önem arz etmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir