İçeriğe geç

TBMM Heyeti Hollanda’da Uluslar arası Adalet Divanı duruşmasına katıldı

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki TBMM heyeti Hollanda’nın Lahey kentinde Uluslararası Adalet Divanı’ndaki duruşmalara katılıyor ve önemli temaslarda bulunuyor. Heyette Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan da görev alıyor.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: Mayıs 1, 2025 - 10:02:41 Güncelleme: Mayıs 1, 2025 - 10:02:46

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki duruşmalara katılmak ve önemli temaslarda bulunmak amacıyla, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ile TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile birlikte Hollanda’nın idari başkenti Lahey’e ulaştı.

YÜKSEL’DEN UAD’DEKİ SUNUM HAKKINDA AÇIKLAMA
Yüksel, Dışişleri Bakanlığının, İsrail’in BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nı (UNRWA) yasaklamasına dair sözlü sunuma değindi. Yüksel, “UNRWA’nın Filistinli mültecilere sağladığı hizmetler hayati önem taşımaktadır” diyerek İsrail’in 28 Ekim 2024’teki yasalarıyla UNRWA’nın faaliyetlerini sonlandırma girişimini, uluslararası hukuk açısından açık bir saldırı olarak tanımladı.

GELİŞEN İNSANİ KRİZ VE UAD’NİN ROLÜ
İsrail’in kısıtlamalarının Gazze’deki insani krizi derinleştirdiğini vurgulayan Yüksel, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi verilerine dayanarak, “15 Nisan itibarıyla 294’ü BM personeli olmak üzere en az 417 yardım çalışanının hayatını kaybetti” dedi. UAD’nin vereceği danışma görüşünün, UNRWA’nın Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında çalışma yetkisinin kesin şekilde teyit edilmesine yardımcı olacağını belirten Yüksel, “UNRWA’nın varlık nedeni ve meşruiyeti hiç bir ülkenin tek taraflı eylemiyle ortadan kaldırılamaz” ifadesini kullandı.

FİNANSMAN VE ULUSLARARASI DESTEK

Yüksel, danışma görüşünün, son dönemde UNRWA’ya finansman kesintisi yapan veya ajansın işgal altındaki topraklardaki varlığını sorgulayan üye devletlerin tutumlarını yeniden gözden geçirmelerine sebep olabileceğini kaydetti. Gazze’deki insani krizin sürekli büyüdüğüne dikkati çeken Yüksel, “UNRWA’nın hukuki statüsünün UAD tarafından teyit edilmesi, uluslararası toplumun ajansa verme desteğini artırmasını teşvik edecek, İsrail’in UNRWA’ya yönelik kara propaganda kampanyasının etkilerini azaltacaktır” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

SONUÇ VE TÜRKİYE’NİN GÖRÜŞÜ
Gazze’de kaosun ve toplu katliamların süreceğini belirten Yüksel, Türkiye olarak UAD’nin vereceği danışma görüşüne hukuki, tarihi ve ahlaki bir sorumluluk olarak baktıklarını ifade etti. Yüksel, UAD’nin yeni danışma görüşünün, diğer danışmalardan farklı olarak bağlayıcı nitelik taşıma ihtimalini de sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir