İçeriğe geç

İMO’dan, K.Maraş merkezli depremlerin yıldönümünde Denizli’ye dikkat çeken açıklama

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şubesi, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yıldönümünde açıklama yaptı. Mühendisler, Türkiye’nin depremselliğine dikkat çekti, Denizli’yi özel olarak değerlendirdi.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: Şubat 5, 2025 - 14:17:49 Güncelleme: Şubat 5, 2025 - 14:17:50

İMO Denizli Şube Başkanı Seyhun Türk ve yönetim kurulu üyeleri Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümü nedeniyle Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklama yaptı. Açıklamada 6 Şubat depremlerinin nedenleri ve etkileri değerlendirildi. Açıklamayı Şube Başkanı Türk okudu.
Depremin açtığı yaraların hala durduğunu belirten Türk, “deprem değil kötü bina öldürür” anlayışının artık slogandan çıkarak farkındalık cümlesi olması gerektiğini söyledi. Doğal felaketlere hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Türk, “Bugün depremi konuşuyoruz ancak yarın başka bir felaketi konuşmayacağımızın garantisinin olmadığını biliyoruz” dedi.

DENİZLİ’DE DURUM
Ege Denizindeki depremlerden sonra Denizli’nin depremselliği de gündemdeki yerini koruyor. İMO Başkanı Türk, açıklamasında Denizli özelinde değerlendirmeler de yaptı. Türk şunları söyledi:
“Ülke olarak yaşadığımız tüm bu acı tecrübeleri çoğu zaman evimizde ekran karşısında takip ediyor ve gündelik hayatımıza devam ediyoruz. Sanki yaşanan bu felaketler hep başkalarının başına gelecekmiş gibi davranıyoruz. Halbuki yarın neyle karşı karşıya kalacağımızı bilmiyoruz.

RİSKLİ VE ESKİ YAPI STOKU
Ancak şunu çok iyi biliyoruz ki yaşadığımız şehir Denizli’de birinci derece deprem kuşağında bulunan ve tarihte yıkıcı depremlere tanıklık etmiş bir bölge. Aynı zaman da bugün toplam nüfusu 1 milyonu aşan ve şehir merkezi yaklaşık 650 bin kişiye ev sahipliği yapan bu kentin riskli ve eski yapı stoku sayısını tahmin etmek çok da zor değil.

“ZAYIF ZEMİNLERE YÜKSEK YAPILAR YAPILDIĞINI BİLİYORUZ”
Doğru yapıların doğru zeminlere yapılmasının önemini vurgulamakla beraber şehrimizin merkez bölgelerinde taşıma kapasitesi zayıf zeminlere yüksek katlı yapıların yapıldığını biliyoruz. Olası bir depremde nasıl performans göstereceği konusunda şüphe duyduğumuz bu yapıların bulunduğu plansız dar sokaklar kocaman birer soru işareti olarak bizleri bekliyor.
Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin de destekleri ile farkındalığın arttırılarak çözümler bulunması noktasında çalışmalarımıza bıkmadan usanmadan devam etmek mecburiyetindeyiz.

“AFETLERE HAZIRLIKLA OLMALIYIZ”
Dirençli bir kent olma yolunda sadece depremlere değil diğer doğal afetlere karşı da hazırlıklı olmalıyız. Sadece kurumlar değil bireyler de sorumluluk alarak hareket etmek zorunda. Tüm bu veriler ve bilgiler ışığında bizler İnşaat Mühendisleri olarak durmadan çalışamaya devam edeceğiz. Yaşadığımız acı tecrübelerin bir daha yaşanmamasının temenni etmek yerine daha somut gelişmeler olmasını, risklerin en aza indirildiği refah kentlerini oluşturulmasını istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir