İçeriğe geç

İleri endoskopik işlemler kanser tedavisinde yaşam kalitesini artırıyor

Modern endoskopik uygulamalar sayesinde kanser başta olmak üzere pek çok hastalıkta cerrahi müdahaleye gerek kalmadan etkin çözümler sunuluyor. Denipol ve Denipollife Hastaneleri Gastroenteroloji Uzman Doktoru Tuba Erürker Öztürk, İleri endoskopik işlemler ve uygulamaları hakkında açıklamalarında bulundu.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: Kasım 15, 2024 - 11:21:38 Güncelleme: Kasım 15, 2024 - 11:21:39

Gastroenteroloji Uzman Doktoru Tuba Erürker Öztürk, “Gastroenteroloji branşı, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve sindirim sistemi organlarının hastalıklarının tanı ve tedavisinde ileri endoskopik yöntemlerle önemli rol oynuyor. Bu kapsamda endoskopi ve kolonoskopi işlemleri, hastalıkların tanısında olduğu kadar tedavisinde de kritik öneme sahip. Örneğin, polip çıkarma işlemi ile hastalar, ameliyatsız olarak kolon kanserinden korunabiliyor. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıklarında ise endoskopik incelemelerle teşhis ve tedavi sağlanıyor.Karaciğer hastalıklarında da ileri endoskopik teknolojilerden yararlanılıyor. Karaciğerden biyopsi alınarak hepatit tedavisi planlanırken, Fibroscan cihazı sayesinde biyopsiye gerek kalmadan karaciğer yağlanması ve siroz derecesi belirlenebiliyor. Ana safra kanalında tıkanmaya yol açan taş veya tümör varlığında Endoskopik Retrograd Kolanjio Pankreatografi (ERCP) ile sarılık gibi sorunlara çözüm sağlanıyor.

Kanser veya Ameliyat Sonrası Gelişen Darlıklara Kalıcı Çözümler
Uzman DoktorTuba Erürker Öztürk, “Özellikle yemek borusu, mide veya bağırsak kanserlerinde veya bu organların ameliyatları sonrası ortaya çıkan darlıklar, ileri endoskopik yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Yemek borusunda gelişen darlık nedeniyle ağızdan beslenemeyen hastalar, kalori kaybı ve zayıflık nedeniyle tedaviye uyum gösteremeyebiliyor. Bu durumdaki hastalar için çoğu zaman mideden beslenme tüpü önerilse de, birçok hasta ağızdan beslenmeye devam etmek istiyor.Bu gibi vakalarda, anestezi ve röntgen eşliğinde yapılan endoskopik işlemle, darlık bölgesi tespit edilip balon gibi ekipmanlarla genişletiliyor. Ancak darlık kanser kaynaklıysa, balon ile genişletme işlemi kalıcı olamıyor ve kısa sürede darlık yeniden oluşabiliyor. Bu durumlarda, metal stent adı verilen vücutla uyumlu metal borular kullanılarak kalıcı bir genişletme sağlanıyor. Böylelikle hastaların ağızdan beslenmesi destekleniyor, yaşam kaliteleri artıyor ve kemoterapi-radyoterapi gibi tedavilere uyumları devam ettiriliyor.İleri endoskopik işlemler, gastrointestinal kanser tedavilerinde hastaların yaşam kalitesini artırarak, tedaviye olan uyumlarını destekleyen bir seçenek olarak öne çıkıyor”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir