İçeriğe geç

Buldanlı dokuma ustasına ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödülü

Atalarından öğrendiği dokumacılık mesleğinde bir ömür geçiren Buldanlı Selahattin Kaçanoğlu, Cumhurbaşkanlığı’ndan çok özel ödül aldı. Üniversitelerde ders veren, kendi geliştirdiği iplik türü de olan Kaçanoğlu, Yaşayan İnsan Hazinesi seçildi.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: Kasım 28, 2024 - 11:45:20 Güncelleme: Kasım 28, 2024 - 11:45:20

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle sahiplerine verildi. Ödüller arasında Denizli’ye çok özel bir ödül geldi. Buldan’da ömrünü dokumaya adayan Selahattin Kaçanoğlu, Yaşayan İnsan Hazinesi unvanı aldı. Kaçanoğlu’nun ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. 

KENDİ İPLİĞİNİ GELİŞTİRDİ

Buldan’ın sevilen isimlerinden Kaçanoğlu, sadece dokuma ustası değil, bir dokuma dahisi. Çocukluğundan bu yana Buldan bezi dokuyan Kaçanoğlu, üniversitelerde dokuma dersleri veriyor, bildiklerini öğrencilere aktarıyor. Tekstil fuarlarında Buldan ve Denizli’yi tanıtıyor. Buldan bezi üretimi ile ilgili belgesellerde, üretim aşamalarını anlatıyor. 

Kaçanoğlu’nun ayrıca kendi reçetesini kullanarak ürettiği ipliklerden üretilen kumaşları da var. 

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi Otaklı, ödül töreninde Kaçanoğlu’nu yalnız bırakmadı. Özellikle Kaçanoğlu’nun ürettiği iplik türü ile ilgili destek beklediğini söyledi, “Bu konuda Tekstil sanayicilerimizden destek bekliyoruz” dedi.

DENİZLİ’DE 3 İNSAN HAZİNESİ 

Buldanlı usta Selahattin Kaçanoğlu ile birlikte Denzili’ye verilen Yaşayan İnsan Hazinesi unvanı sayısı 3’e yükseldi. Otaklı bu konuda şunları söyledi: 

“Denizlimizden şu ana kadar üç kişi Yaşayan İnsan Hazinesi ödülüne layık görülmüştür. Hayri Dev(Çameli), Halime Özke (Beyağaç) ve Selahattin Kaçanoğlu (Buldan). Ayrıca Kütahya’da yaşayan çok değerli hemşehrimiz var, Çini ustası. O da yaşayan insan hazinesidir. Aynı zamanda Kültür Bakanlığı sanatçısıdır. Osmanlı döneminde kullanılmış sonra unutulmuş, kaybolmuş kırmızı ve turkuaz rengi yıllar sonra bulmuş ve çiniye uygulanmıştır. Bu sanatçılarımızla gurur duyuyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir