Denizlili iki girişimci dikey tarımla safran üretti
Özellikle doğu mutfağının vazgeçilmezi olan, şifası nedeniyle tüketimi fazla olan safran Denizli’de topraksız ve güneşsiz ortamda yetiştirildi. Denizlili Oğuz Etiler ve Mehmet Köseoğlu, ilk hasadı yaptı.
Denizli, safran üretiminde deneme aşamalarından öteye geçemedi. Çökelez’in eteklerinde sınırlı alanda yetiştirilebilen safran, Denizlili iki girişimci tarafından dikey tarım yöntemiyle üretildi. Doğu mutfağının önemli baharatlarından olan, şifası nedeniyle ülkemizde de tüketilen safran, tüm dünyada aranan bir bitki.
KIRMIZI ALTIN
Safranın çiçekleri toplandıktan sonra, polen yapan dişi organları (stigma) toplanıyor ve kurutuluyor. Bitkinin sadece bu bölümü baharat değeri taşıyor. Şu anda ülkemizde perakende olarak bir gramı 200-300 TL arasında alıcı buluyor. Bu nedenle bitkiye “Kırmızı altın” da deniyor.
Denizlili iki girişimci Oğuzhan Etiler ile Mehmet Köseoğlu, safranı Denizli’de topraksız ve güneşsiz ortamda yetiştirdi. Dünyada hızla yayılan topraksız üretim yöntemini deneyen ikili başarılı oldu. İkilinin hasat etkinliğine Denizli Tarım İl Müdürü Şakir Çınar ile teknik personel de katıldı.
“5 MİLYON DOLAR HEDEFİMİZ VAR”
Girişimci Oğuzhan Etiler, Bir zamanlar önemli bir safran ihracatçısı olan ülkemizde son yıllarda üretimin yok denecek kadar azaldığından yakındı. Etiler; “Dünya piyasalarında İran’ın hakimiyeti var. Hindistan, Yunanistan ve İspanya önemli üretici ülkeler. Ülkemizde de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan safran önce iç pazarda değerlendirilip, belli bir üretim seviyesine ulaşınca dış piyasalarda pazar bulma olanakları araştırılmaktadır. Katma değeri yüksek her ürünü, sürdürülebilir tarım stratejileri ile globale taşıma niyetimiz var bu nedenle, çalışmalarımızı büyüterek 5 milyon dolar yatırım hedefimiz mevcut” dedi.
100 BİN SAFRAN SOĞANI İTHAL EDİLDİ
Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR ise şu bilgileri verdi:
“Baklan ve Pamukkale İlçelerimizde tarla koşullarında az miktarda üretimi yapılan safranın kontrollü şartlarda topraksız tarım yöntemi ile de üretimi yapılmaya başlandı. Bu yıl ithal edilen 100 bin adet safran soğanından çiçekler çıkmaya başladı. Her sabah açan safran çiçeklerinin toplanması ile başlayan bu zevkli uğraşı hava koşullarına göre 10-15 gün sürüyor. Safran çiçeğinin içersinde bulunan 3 parçalı kırmızı renkli dişi organlar (stigma), ayıklanarak kurutulup satışa sunuluyor. Çok yıllık bitki olan safrandan 3-4 yıl ürün alınabilmektedir.”