Denizli’de işçilerden adalet eylemi
Türk-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalar 81 ilde ortak basın açıklaması yaptı. Denizli’deki sendika işçileri de işyerlerinin önünde basın açıklaması yaparak “Zordayız, geçinemiyoruz” diyerek vergide adalet istedi.
Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı sendikalar bugün işyerleri önünde eylemdeydi. Sabah saatlerinde Karayolları Bölge Şefliği önündeki eylem ve basın açıklamasının ardından Pamukkale Üniversitesi Hastanesi önünde eylem yaptılar. Türk İş Temsilcisi Yakup Çetin, tüm Türkiye’de ortak basın açıklamaları ile yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek istediklerini söyledi.
PAÜ önündeki eylemde basın açıklamasını Türk Sağlık İş Denizli Temsilcisi Zeki Kılıç okudu:
* “Sürekli sabırlı olmamız istendi ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüz binler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz.
* Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor. Dün aldığımızı aynı fiyatla bugün alamaz olduk.
* Okullar açıldı, eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hale geldi. Analar, babalar ‘çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz’ diyor.
* Elektriğe ve doğalgaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi. Önümüz kış… İşçisi, emeklisi kışı nasıl geçireceğiz diye kara kara düşünüyor.
* İşçiler enflasyonun sebebi değillerdir. Enflasyonu düşürmek için fedakarlığı kazancını ve servetini arttıranlar yapmalıdır. Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir” diye konuştu. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:
* Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler var ama işçinin ödediği kadar vergi vermiyorlar.
* İşçiler 12 ay çalışmakta fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Yaptıkları her harcamada KDV’si, ÖTV’si olmak üzere ödediği dolaylı vergi var.
* Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır.
* Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır.
* Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmelidir. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir.