AÇLIK SINIRI 19 BİN 830, YOKSULLUK SINIRI 64 BİN 595 TL
Türk-İş tarafından yapılan araştırmaya göre; eylül ayında açlık sınırı 19 bin 830, yoksulluk sınırı 64 bin 595 lira oldu. Mutfak enflasyonu, aylık yüzde 2,90, on iki aylık yüzde 48,72, yıllık ortalama yüzde 71,23 olarak hesaplandı.
Türk-İş Konfederasyonu, ülke genelinde en çok tercih edilen süpermarketler ile Ankara’nın farklı semtlerindeki halk pazarlarından eylül ayında alınan fiyatlara göre hesapladığı açlık ve yoksulluk araştırması sonuçlarını açıkladı. Türk-İş’in yaptığı araştırmanın 2024 Eylül ayı sonucuna göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19 bin 830 liraya yükseldi.
YOKSULLUK SINIRI
Türk-İş’in araştırmasında dört kişilik bir ailenin hanesine girmesi gereken toplam gelir tutarını ifade eden yoksulluk sınırı da açıklandı. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için dört kişilik bir ailenin aylık yapması zorunlu harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 64 bin 595 liraya çıkarken, bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” de aylık 25 bin 706 lira oldu.
MUTFAK ENFLASYONU
Türk-İş’in araştırmasına göre, Eylül 2024 itibariyle “mutfak enflasyonu” verilerine bakıldığında; Ankara’’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,90 oranında gerçekleşti. “Mutfak enflasyonu”nda altı aylık değişim oranı yüzde 37,41 oldu. Son on iki ay itibariyle değişim oranı ise yüzde 48,72 olarak hesaplandı. “Mutfak enflasyonu”nda yıllık ortalama artış yüzde 71,23 olarak gerçekleşti.
Türk-İş’in açıklamasında, toplumun büyük bir kesimi için günlük yaşam mücadelesinin giderek zorlaştığı belirtilerek, “Ücret artışlarının aynı dönemdeki fiyat artışlarının altında kalması nedeniyle çalışan kesimin yaşam koşulları gerilemeye devam etmektedir. Yapılması gereken zorunlu harcamalar (kira, elektrik, ulaşım vb.) bir ailenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için aile bütçesinden gıdaya yeterli payın ayrılmasına imkân vermemektedir.” ifadelerine yer verildi.