İçeriğe geç

Uzman Doktor Ayşe Merve Güldün’den demir eksikliği ve tiroid uyarıları

Denipol ve Denipollife Hastaneleri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Ayşe Merve Güldün, demir eksikliği ve tiroid hastalıkları ilişkisi hakkında bilgi verdi. Demir eksikliğinin tiroid olmak üzere birçok hastalığın sebebi olduğunu söyledi.

Haber Merkezi
Twitter Facebook WhatsApp Telegram
Yayınlanma: Eylül 18, 2024 - 12:08:27 Güncelleme: Eylül 18, 2024 - 12:08:28

Uzm Dr. Ayşe Merve Güldün, “Toplumun üçte birinde en az bir mikro besin eksikliği mevcut olup bunlar içinde eksikliği en sık görülenlerden biri demirdir. Bu eksikliklerin bağışıklık sisteminde bozulma ve otoimmün hastalıklar ile ilişkili olabildiği, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi belirtilere neden olduğu bilinmektedir” dedi.

DEMİR EKSİKLİĞİ VE TİROİD HASTALIKLARI İLİŞKİSİ
Uzm Dr. Ayşe Merve Güldün, Otoimmün tiroid hastalıklarına çölyak gibi emilim bozukluğuyla seyreden hastalıkların eşlik etmesi, mikro besin eksikliklerinin ortaya çıkmasına neden olabilir ve bu eksiklikler tiroid hastalığının bulgularını daha da ağırlaştırabilir.

Demir, tiroid  hormon sentezi ve tiroid fonksiyonlarının uygun biçimde sürdürülebilmesi için gerekli bir elementtir. Demir eksikliği varlığında, tiroid fonksiyonlarında bozulma görülebilir. Bununla birlikte, tiroidin yavaş çalışması sonucu metabolizmanın yavaşlamasıyla demir emiliminin azalabileceği de gösterilmiştir.

Yapılan bir çalışmada, kadınlarda ciddi demir eksikliğinde tiroid otoantikor saptanma sıklığının arttığı gösterilmiştir. Ayrıca, tiroid nodülleri olanlarda sıklıkla demir eksikliğinin görüldüğü, tiroid hormon tedavisinin demir tedavisine yanıtı iyileştirdiği bildirilmiştir.

Aynı anda demir eksikliği anemisi ve hipotiroidizmi olan hastalarda, demir tedavisine dirençli anemi, levotiroksin ve demirin kombine kullanılmasıyla düzeltilebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, levotiroksin ve demir takviyelerinin ayrı zamanlarda alınması gerektiğidir. Çünkü oral demir, tiroid hormonunun emilimini engelleyebilir.

Ayrıca bağırsak mikrobiyotasındaki bozuklukların, tiroid bezinde ortaya çıkabilecek otoimmün süreçleri tetikleyebileceği ve demir emilimi üzerinde olumsuz etkileri olabileceği düşünülmektedir.

Demir Eksiği ve Tiroid Hastalığına Karşı Ne Yapılmalı?
Tiroid hastalığı olan bireylerde kan sayımı yapılmalı, demir ve ferritin düzeyleri ölçülmeli, kansızlık olmasa bile ferritin düzeyleri düşükse demir eksikliği nedenleri araştırılmalı ve demir desteği verilmelidir.

Oral verilen demirin emiliminden emin olunmalı gerekirse damardan tedavi ile desteklenmelidir. Artmış demir düzeylerinin varlığında ise otoimmün süreçlerin alevlendiği, DNA hasarının ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Bu nedenle demir tedavisinin fazlasından da kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir